Dok nas smrt ne rastavi

Nina Horvat

Predstava "Dok nas smrt ne rastavi" prema tekstu Nine Horvat i u režiji Frane Marije Vranković premijerno je izvedena u jaskanskom Domu kulture u četvrtak 26. i petak 27. travnja 2012.

Nina Horvat diplomirala je na Odsjeku dramaturgije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a 2009. dobila je treću nagradu "Marin Držić za dramski tekst "Dok nas smrt ne rastavi" koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Frana Marija Vranković završila je studij Kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. "Dok nas smrt ne rastavi" njezina je druga suradnja s jaskanskim kazalištem. Podsjetimo, u ožujku 2012. premijerno je izvedena edukativna predstava za mlade "Fora ili mora" čiju režiju Frana potpisuje zajedno s Ivom Srnec.

U predstavi koja se zbog ozbiljnosti teme ne preporuča mlađima od 14 godina zaigrali su popularni jaskanski glumci Daniela Bobinski, Dean Skok, Marko Severinac, Mia Matasić, Iris Sečen, Mario Lehpamer, Maja Novosel, Lana Vlašić, Sonja Trgovčić, Antonia Fratrić, Igor Stanković, Hrvoje Sertić, Jelena Budimir Bekan i Ines Paljug, a ova predstava je nakon duge pauze na "daske koje život znače" vratila jaskansku glumačku legendu Želimira Hrkovića.

"Dok nas smrt ne rastavi" crna je komedija, a govori o četiri osobe koje su umrle nasilnom smrću i sad se nalaze u Čistilištu na grupnoj terapiji. Psihijatar im pokušava pomoći da se pomire s načinom na koji su umrli ne bi li doista mogli počivati u miru. Pacijenti baš i nisu spremni na suradnju i ne pokazuju nikakav napredak pa se Psihijatar odlučuje na očajnički potez - suočava ih s njihovim ubojicama. Gospodin i Gospođa, Muž i Žena, Mladenka i Mladoženja, On i Ona ponovo se susreću, ali stvari se ne odvijaju onako kako je Psihijatar zamislio...

$>WJSMSY76<$
 

OPĆENITO O PREDSTAVI

Praizvedba: 26. i 27. travnja 2012.

UMJETNIČKO I TEHNIČKO OSOBLJE

Režija: Frana Marija Vranković
Scenografija: Mario Jerčinović i Miroslav Borojević
Kostimografija: Sandra Brkljačić
Oblikovanje svjetla: Ivica Batušić i Krešimir Batušić
Tonsko vodstvo: Dražen Borovec
Rekviziti: Ivana Kokot Radelja
Šaptačice: Sonja Stanković i Ivana Kokot Radelja

GLUMCI I ULOGE

Jelena Budimir Bekan (psihijatrica), Daniela Bobinski i Goga Jakšić (gospođa), Dean Skok, Želimir Hrković, Vladimir Rađenović (gospodin), Marko Severinac (muž), Mia Matasić i Iris Sečen (žena), Mario Lehpamer (mladenac), Maja Novosel i Lana Vlašić (mladenka), Sonja Trgovčić i Antonia Fratrić (ona), Igor Stanković i Hrvoje Sertić (on)

Osvrt Nine Kleflin, predsjednice žirija na Smotri kazališnih amatera Zagrebačke županije:

Ova kompaktna, zanimljiva i originalna predstava spada u ponajbolja ostvarenja koja smo vidjeli naovogodišnjoj smotri Zagrebačke županije.
Za uspjeh ove predstave zaslužno je nekoliko važnih faktora. Prije svega tu je dobro odabran i vještokomponiran tekst: autorica Nina Horvat napisala je priču smještenu u čistilište, a ipak je uspjelasačuvati realistične i vrlo zanimljive odnose među likovima. Smjestivši ih u prostor za grupnupsihoterapiju približila ih je svakodnevnim, poznatim situacijama, a istodobno je otvorila mogućnostda se zagledamo u njihovu prošlost i u događaje koji su ih tamo doveli. Likovi tako imaju i međusobnuinterakciju ali i izolirane dramske epizode pune emotivnog naboja.
Drugi razlog uspjeha je sjajna režija mlade redateljice Frane Marije Vranković. Dobro je vodila glumce,vješto razigrala prostor, ali što je najvažnije, prenijela nam je snoliku strukturu drame tako da smomogli uživati u kontrastima komičnog i dramskog, realnog i simboličnog.
Glumačke su interpretacije također bile izvanredne, a likovi su doneseni studiozno i dosljedno.Psihijatrica (Jelena Budimir Bekan) imala je puno energije i scenskog šarma, a svoj je lik koncentriranovodila objedinjujući sve silnice predstave. Daniela Bobinski i Dean Skok kao Gospodin i Gospođa bilisu samozatajni, spontani i prirodni što je pridonijelo istančanosti njihove dramske epizode.
Mario Lehpamer kao Mladoženja bio je ležeran, opušten i suvereno je vladao likom uvlačeći u svojuigru gotovo filmska glumačka sredstava.
Predstava je glumački vrhunac doživjela u sceni između zaštitara i njegove djevojke, tu su mladiglumci Igor Stanković i Sonja Trgovčić pokazali duboku emotivnost i sjajno vladanje scenskimzanatom. Dinamično, intenzivno i dojmljivo oni su projurili kroz sekvencu dramatičnog ljubavnograskida koji završava djevojčinom smrću. Bez patetike i pretjerivanja, ostavili su nas zatečenima iiznenađenima, u toj smo sceni prisustvovali pravoj kazališnoj čaroliji.Funkcionalna i dobro osmišljena scenografija kao i lijepi kostimi odlično usklađeni u bojamadoprinijeli su izuzetno uspjeloj likovnosti predstave.

Kazalištarcima iz Jastrebarskog veliki : BRAVO!

 

Franje Tuđmana 9

10450 Jastrebarsko


+385 95 904 9753Predsjednik kazališta
Velimir Kokot


Zamjenik predsjednika
Damir Kuzmić


Tajnica kazališta
Ivana Kokot Radelja

Umjetnička voditeljica
Mia Matasić