Petar Pan

J.M. Barrie & Nino Škrabe

Bajkoviti spektakl u 6 prizora
Praizvedba: 14. i 15. prosinca 2006.


Mjesto radnje: London i Nigdjezemska
Vrijeme radnje: sada i uvijek

Režija: Nino Škrabe & Klementina Škrabe
Asistent redatelja: Vladimir Rađenović
Autor glazbe i stihova & glazbeno vodstvo: Ivan Pelivanović
Kostimi: Sandra Brkljačić
Scena: Mirko Škrabe
Rasvjeta: Ivica Batušić & Krešimir Batušić
Ton: Damir Kuzmić, Luka Perković, Ivan Pelivanović & Krešimir Karas
Šaptačice: Sonja Trgovčić, Monika Dominić, Ivona Kovačević
Inspicijenti: Tomislav Tadić & Amir Dedić
Koreografija: Ines Jerčinović
Koreografija plesa vila: Svjetlana Lukić
Majstori scene: Josip Vinšćak, Dragutin Sečen, Mario Jerčinović, Nikola Novosel, Milivoj Vinšćak, Ivica Divjak-Hak & Ivan Škrabe
Glazbeni suradnici: Dražen Borovec & Zoran Pavković
Izrada kostima: Sandra Brkljačić, Ana Vlaisavljević & Marta Brkljačić
Šminka: Maja Novosel & Ivona Smolčić
Izrada programa i plakata: Mirna Strmečki
Učitelj mačevanja: Anđelko Petric
Izvršni producenti: Marica Mahovlić & Radmila Stanković
Voditelji projekta: Zvonimir Novosel & Velimir Kokot


Glume: Filip Borovec & Hrvoje Sertić (Petar Pan), Tena Filipović & Dora Stipković (Zvončica), Antonia Fratrić & Zrinka Lovretin (gospođa Darling), Ivan Bingula & Vladimir Rađenovič (gospodin Darling & kapetan Kuka), Ivana Lukić & Eva Režek (Wendy), Fran Filipović & Davor Paljug (John), Leon Bastašić & Ivan Kazimir Filipović Kazo (Michael), Stella Gojak & Ana Vučić (Nana), Tomislav Dvorski & Rudolf Meštrić (Malac), Mario Celić & Marijan Pavlečić (Krezubica), Bojan Dautović & Mate Pavelić (Mrvica), Nikola Crnković & Bernard Hrvoj (Čupavac), Ignacija Puškar & Ana Škiljan (Piksi), Karla Lovasić & Paula Škiljan (Diksi), Josip Cuković (Smee), Ivan Karlo Pintar & Igor Stankovič (Starkey), Mario Lehpamer & Lovro Tomac (Lipi Galeb), Ivna Šafar & Valentina Wagner (Tiger Lily), Maja Fabijanić & Sara Karača (Ariel) i dr.

Predstavom ''Petar Pan'' jaskanski kazalištarci pokrenuli su projekt ''Mala škola glume'', u kojem je uz kazalište sudjelovala i Osnovna škola ''Ljubo Babić' te Srednja škola Jastrebarsko. Od samih početaka ''Mala škola glume'' vodila je nove glumce korak po korak, fazu po fazu, od početnih audicija, preko podjele uloga, čitaćih proba, skladanja glazbe, šivanja i izrade kostima, plesnih i pjevačkih pokusa, do postavljanja predstave na pozornici, s tonom i rasvjetom. Audiciji je pristupilo oko 400 kandidata, od kojih je 200 ušlo u uži izbor. Na kraju je u predstavi sudjelovalo 110 izvođača od 7 do 25 godina u 55 uloga uz još tridesetak suradnika.

Uz učenje glume, pjevanja i plesa, polaznici ''Male škole glume'' sustavno su se upoznavali sa svim sadržajima koji čine kazalište i kazališnu predstavu, ali i s poviješću kazališne umjetnosti. U sklopu projekta tiskana je prigodna knjižica "Ina u kazalištu" s pregledom povijesti kazališta te kazališnim pojmovnikom, a uz nju je izdan CD s originalnom glazbom iz predstave "Petar Pan".
Najbitnije je da je ''Mala škola glume'' postala neponovljiva škola života i prijateljstva, u kojoj su mali i veliki sudionici postali jedna velika obitelj, koju povezuje ljubav prema umjetnosti - kazališnoj, glazbenoj, plesnoj i likovnoj.

Većina gledatelja jaskanskog ''Petra Pana'', temeljenog na drami poznatog škotskog pisca Jamesa Matthewa Barrieja (za ovu priliku originalni tekst drame prvi put su na hrvatski prevele Marta Brkljačić i Klementina Škrabe), prije predstave vjerojatno je pogledala crtić ili igrani film na istu temu, a možda čak i pročitala roman. Zavoljeli su ''drugu zvijezdu s desna'' na kojoj je smještena čarobna zemlja Nigdjezemska, vilu Zvončicu, Petra Pana i sve njegove prijatelje i ''neprijatelje'', no nisu mogli ni sanjati što ih zapravo čeka u jaskanskom kazalištu!
Svaki glumac, tehničar, suradnik... itekako je zaslužan za veliki uspjeh ''Petra Pana''. Probe za ''Petra Pana'' započele su u ožujku 2006. u jaskanskoj osnovnoj školi, a veću prosincu iste godine taj veliki bajkoviti spektakl s glazbom, plesom i mačevalačkim borbama premijerno je prikazan jaskanskim osnovnoškolcima i građanstvu.

U ožujku 2007. ''Pan'' je odigran dva puta u Samoboru pred 800 mališana i time je prvi put predstava dječje Dramske grupe "Ivana Brlić Mažuranić odigrana izvan matičnog kazališta. Panovci su se nakon gostovanja u Samoboru predstavili i u Zelini u sklopu Smotre amaterskih kazališta Zagrebačke županije. Na Smotri je Josip Cuković Cuki dobio nagradu za najbolju sporednu ulogu za interpretaciju gusara Smeeja, za originalnu glazbu i stihove nagrađen je Ivan Pelivanović Pele, dok je posebnu nagradu osvojio projekt ''Mala škola glume''.

''Petar Pan'' je sve skupa odigran 32 puta, a svojom 30. izvedbom u Jastrebarskom 7. svibnja 2007. predstava je tada postavila rekord jaskanskog kazališta kao najizvođenija u njegovoj dugoj povijesti. ''Pana'' je u samo šest mjeseci vidjelo više od 7000 gledatelja, među njima i školarci iz Jaske i okolice, Krašića, Pisarovine, Klinča Sela, Vrbovca, Samobora, Zeline, Karlovca.

Još jedno priznanje predstava je dobila na završnoj priredbi jaskanske osnovne škole 15. lipnja 2007, a veliki uspjeh ''Petra Pana'' okrunjen je i najvećom gradskom godišnjom nagradom, Plaketom Grada Jastrebarskog, koju je projekt ''Mala škola glume'' dobio 13. studenog 2007. Tu vrijednu nagradu u ime ansambla predstave ''Petar Pan'' primio je jedan od voditelja ''Male škole glume'' i predsjednik kazališta Zvonimir Novosel, a na svečanosti organiziranoj tom prigodom u Princess centru u Jaski slavio je i dio Panovaca.

Franje Tuđmana 9

10450 Jastrebarsko


+385 95 904 9753Predsjednik kazališta
Velimir Kokot


Zamjenik predsjednika
Damir Kuzmić


Tajnica kazališta
Ivana Kokot Radelja

Umjetnička voditeljica
Mia Matasić