Gradsko kazalište Jastrebarsko opet izvodi svoju novu predstavu Balkanski špijun koja je praizvedena ove godine na ŽIS-u, a koju ćete moći gledati 3. i 4. srpnja u Jastrebarskom u Domu kulture Jastrebarsko(kino).
Balkanski špijun kultni je tekst Dušana Kovačevića prema kojem je 1983. praizvedna predstava, a 1984. snimljen film. U središtu priče je Ilija Čvorović, pošten čovjek s margine koji je umislio da je njegov podstanar terorist koji želi rušiti državu. Ilija svakodnevno za svoju ideju pronalazi dokaze “jer je sve suprotno od onoga kako izgleda” i amaterski se, ali sa srcem, hvata profesionalnog zadatka – špijunaže. U misiju pritom uspijeva uključiti svoju ženu Danicu i brata Đuru, ali ne i kćer Sonju.
Tekst koji tako fantastično progovara o odnosu pojednica i vlasti, krivim iluzijama i “drugom”, izvođen je mnogo puta u različitim kazalištima, a Gradsko kazalište Jastrebarsko nije izdržalo da ga i samo pokuša postaviti. Amaterski, ali sa srcem, prihvatilo se vrlo profesionalnog zadatka.
Predstavu je režirala Mia Matasić, a tekst su joj današnjim prilikama pomogli adaptirati Vladimir Rađenović i Iris Sečen (koja je bila i asistent redateljice). Predstava tako, osim već spomenutog progovara i o današnjim prilikama – nema ništa preko veze (Podstanarov lokal ili Sonjino zaposlenje), uništavanje gospodarstva (nema domaćih proizvoda), društvenim mrežama i još ponekim vrlo aktualnim situacijama.
Iliju Čvorovića glume Hrvoje Sertić i Igor Stanković, njegovu ženu Danicu Klara Blažek i Lana Vlašić, njihovu kćer Sonju Zrinka Lovretin Golubić i Elizabeta Nemec, Ilijinog brata Đuru Ivan Karlo Pintar i Ivan Puškar, a podstanara Ivan Neumann i Ivan Vinšćak.
Produkcijski dio odradili su Sonja Stanković i Damir Kuzmić, a vrlo zahtjevnu tehničku stranu Damir Kuzmic, Ivica Batušić, Dominik Sečen, Leon Bastašić i Noel Reškovac. Kostimografiju potpisuje Lana Vlašić, a scenografiju cijeli jedan tim – Miroslav Borojević, Sonja Stanković i Lana Vlašić. Leon Bastašić je pripremio radio emisije, a Ivan Pelivanović Pele i Karlo Kurtalj bili su zaduženi za glazbu.
Tko malo bolje poznaje prilike, primijetit će da je to predstava koju je Gradsko kazalište Jastrebarsko pripremilo uzdajući se isključivo u snage iz vlastitih redova. Amaterski, ali sa srcem.



Povratak

Franje Tuđmana 9

10450 Jastrebarsko


+385 95 904 9753



Predsjednik kazališta
Velimir Kokot


Zamjenik predsjednika
Damir Kuzmić


Tajnica kazališta
Ivana Kokot Radelja

Umjetnička voditeljica
Mia Matasić