Već drugu godinu za redom Mala škola glume zainteresirala je brojne učenike osnovne škole. Tako je zadnjeg tjedna u rujnu dvanaestero osnovnoškolaca različita uzrasta stalo na daske koje život znače i pridružilo se radionicama u vodstvu iskusnih dramskih pedagoginja Mie Matasić i Sanje Mataga, kojima u radu pomažu studentice, i višegodišnje članice Gradskog kazališta Jastrebarsko, Klara Blažek, Elizabeta Nemec i Lucija Severinac.
Program Male škole glume koncipiran je u dva ciklusa koja prate strukturu školske godine - zimski i ljetni. Ideja je da se u oba ciklusa raznim dramskim igrama, metodama i tehnikama zajedničkim snagama i suradnjom polaznika i voditelja postavi predstava za javnost. Na početku ovog ciklusa metodama vođene mašte i procesne drame uselili smo u imaginarnu zgradu Mudri smotanci, uživali smo na pješčanoj plaži, lovili smo vještice u srednjem vijeku, u koji nas je dopremio vremeplov, i još svašta nešto. Sve su nam te situacije pomogle u razvijanju i poticanju mašte, kreativnosti, izražavanja, koncentracije i timskoga rada koji je posebno trebao doći do izražaja u prosincu na pozornici Doma kulture tijekom predstave, na kojoj smo također žustro krenuli raditi, ali nas je pogoršanje epidemiološke situacije prebacilo s dasaka koje život znače na kablove koji život znače i preusmjerilo fokus na istraživanje drugih dramskih žanrova. Tako smo preko aplikacije Zoom koja je, sigurni smo, zvijezda ove godine, više pažnje posvetili izražajnosti kroz govorne vježbe, aktivnom i analitičkom slušanju kroz slušanje raznih radiodrama i dramatizaciji književnoga teksta te smo predstavu, zbog neizvjesnosti razvoja epidemiološke situacije, odlučili zamijeniti radiodramom kako bismo svi mogli sigurno i nesmetano uživati u produktu prvog dijela radionice.
S obzirom na to da bi nam radiodrama zbog njezine čiste akustičnosti i izostanka vizualne komponente najvjerojatnije promakla u normalnim okolnostima, sagledajmo cijelu ovu ružnu situaciju koja nas je zadesila barem na čas kroz ružičaste naočale jer nam je omogućila da pomaknemo granice i okušamo se u nečem novom. Sigurni smo da će nam sve vještine usvojene u ovom ciklusu radionice osim u kazalištu biti od velike koristi i u stvarnome životu.
Veselimo se kraju prosinca i lansiranju naše božićne radiodrame, a još više ponovnom susretu na pozornici.
Malu školu glume i ove je godine podržalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Jastrebarsko, Zajednica kulturno umjetničkih udruga Grada Jastrebarsko, ali i Županijske ceste Zagrebačke županije.



Povratak

Franje Tuđmana 9

10450 Jastrebarsko


+385 95 904 9753



Predsjednik kazališta
Velimir Kokot


Zamjenik predsjednika
Damir Kuzmić


Tajnica kazališta
Ivana Kokot Radelja

Umjetnička voditeljica
Mia Matasić