Počeo kazališni festival "ŽIS"


Iza nas je prvi vikend održavanja festivala "Život i smijeh". U petak smo otvorili festival ali i fotoizložbu i saznali tko putuje u Madrid, a u subotu Jaskancima ponudili premijeru predstave "Trgovac". Bogat i sadržajan program nastavljamo i slijedećeg tjedna, o čemu će više govora biti u narednim danima.

ZAVRŠIO FOTO NATJEČAJ "CIJELI SVIJET JE POZORNICA"

Aleksandar Tomulić iz Rijeke, pobjednik je ovogodišnjeg fotonatječaja u organizaciji GKJ-a. Nagrađen je putovanjem u glavni grad Španjolske, kojeg je Gradsko kazalište Jastrebarsko osiguralo u suradnji s putničkom agencijom Kompas.hr. Prigodnim darovima nagrađeni su i drugo i treće plasirani na natječaju. Rijeć je oTariku Walidu El Kawamu iz Zagreba i Katarini Malnar iz Jastrebarskog. Od više od četiristotine pristiglih fotografija, stručni žiri u sastavu Jelena Škrabe, Vedran Falica i Sonja Stanković odabrali su šezdeset najboljih, koje Jaskanci još uvijek imaju priliku razgledati u Gradskoj galeriji Jastrebarsko.

Otvorenje fotoizložbe značilo je i službeno otvaranje festivala "ŽIS". U dobrom društvu mnogobrojnih okupljenih ljubitelja kazališta i kulture, nazočnima se obratio predsjednik kazališta Velimir Kokot. U svom je govoru izjavio;

"Bezrezervna podrška pokrovitelja i sponzora sa svih adresa na kojima smo ju tražili olakšala nam je organizaciju festivala, ali dok god naše kazalište vodi sadašnja ekipa festival ne treba brinuti za svoju budućnost!"

Predsjednik Kokot zahvalio je svima koji su na bilo koji način poduprli ovaj projekt, poglavito Ministarstvu kulture i Gradu Jastrebarskom. U svom je govoru zahvalio i medijima, koja su nam i ove godine u obilnoj mjeri olakšala promociju festivala, te pomogli da fotonatječaj, a time i sam "ŽIS" poprimi nacionalan karakter. Predsjednik Velimir Kokot naglasio je i kako vjeruje da će se i ove godine ponoviti odličan odaziv publike,kao i lani, podsjećajući kako na taj način osiguravamo stipendije za jaskanske učenike, kojima je to najpotrebnije. Na kraju je predsjednik kazališta uputio poziv svim našim sugrađanima: "Pozivam sve Jaskanke i Jaskance da otvore svoja srca i da Jastrebarsko narednih dana postane grad novih prijateljstava, veselja, smijeha i zabave!"

PREMIJERA "TRGOVCA"

U subotu 6.lipnja održana je premijera predstave "Trgovac". Komediju rimskog autora Tita Makcija Plauta uvježbala je i postavila dramska družina Ivane Brlić Mažuranić pod stručnim vodstvom redateljice Ive Srnec. Mnogobrojna publika uživala je u zgodama i nezgodama staroga Rima, koje su vješto uprizorili mlade nade jaskanskog kazališta.

O premijeri "Trgovca", predsjednik kazališta Velimir Kokot je rekao: "Protekle smo se godine odlučili značajniji naglasak staviti na stručan i kvalitetan rad sa mladima! Ponovno smo tako angažirali dramskog pedagoga i kazališnu redateljicu Ivu Srnec koja je proteklih mjeseci, zajedno sa svojim najbližim suradnicima iz kazališta, radila sa 20-ak mladih i talentiranih glumaca na razvijanju njihovih glumačkih vještina. Rezultat je premijerno izvedena predstava "Trgovac" koju je podržala brojna jaskanska publika! Generacija koja je sinoć tako suvereno vladala kazališnom pozornicom u nimalo jednostavnom dramskom tekstu dokazala je da našekazališteima itekako svjetlu budućnost!"

Valja reći, kako su pred nama još predstave; u petak 12. lipnja, od 21 sat u kinodvorani nastupaju stand up komičari iz Studija smijeha. U subotu, 13.lipnja, gostuje Amatersko kazalište POU Samobor, a,u nedjelju festival zatvara dugo iščekivana premijera odraslog ansambla, komedija "Iza kulisa".



Povratak

Franje Tuđmana 9

10450 Jastrebarsko


+385 95 904 9753



Predsjednik kazališta
Velimir Kokot


Zamjenik predsjednika
Damir Kuzmić


Tajnica kazališta
Ivana Kokot Radelja

Umjetnička voditeljica
Mia Matasić